מידע נוסף על אנגליה
4 אומות יסדו את אנגליה: אנגליה, סקוטלנד, ויילס וצפון אירלנד. אנגליה ידועה במזג האוויר הקר וגשום שלה, הכלכלה החזקה, הפאבים הצבעוניים, הטירות ההיסטוריות, המרחבים הכפריים ולונדון הקוסמופוליטית.
מתיישבים ראשונים הגיעו לאנגליה בתקופת האבן בסביבות 4,000 לפנה"ס ושרידי התיישבותם נמצאים כיום באתר סטונהג'. אחרי שרשרת של מלחמות אזרחים ותרבויות, אנגליה הפכה לחטיבה המדינתית הגדולה ביותר (מול סקוטלנד בצפון וויילס במערב) באי הבריטי. צפון אירלנד מהווה גם היא חלק מאנגליה. באנגליה ישנם אוצרות אמנות ופיסול מכל תקופה ויבשת, ושפתה ואמונתה הפרסביטריאנית הופצו בכל העולם. הגאונות האמנותית של סופרים כשייקספיר וכדיקנס בימיהם, לצד אושיות פופ כלהקות החיפושיות והאבנים המתגלגלות, ביצרו את מעמדה הנוכחי של אנגליה כמרכז התרבות הגלובאלית. מספר המהגרים לאנגליה עלה מלמעלה מרבע מיליון בשנת 1992 לקרוב לשלושת רבעי מיליון מהגרים מידי שנה בשנת 2023.
שטחה של אנגליה: סה"כ 129,720 ק"מ
מספר התושבים: 67,736,802 (נכון ל2023)
אנגליה – 56,500,000 תושבים – 84% מתושבי הממלכה, עיר הבירה – לונדון
סקוטלנד – 5,466,000 תושבים – 8% מתושבי הממלכה, עיר הבירה – אדינבורו
ויילס – 3,169,586 תושבים – 4.6% מתושבי הממלכה, עיר הבירה – קרדיף
צפון אירלנד – 1,895,000 תושבים – 2.8% מתושבי הממלכה, עיר הבירה – בלפאסט
שפה: אנגלית
דת: הכנסייה האנגליקנית, מתודיסטים, בפטיסטים, קתוליים, מוסלמים, הינדים, סיקים, יהודים
ממשל: דמוקרטיה פרלמנטארית
ראש המדינה: מלך צ'ארלס השלישי
ראש הממשלה: מר רישי סונק
צבא: התנדבותי – הצבא הבריטי מורכב מחיילים מקצועיים בלבד
סופשבוע: יומיים – שבת וראשון
מטבע: מספרים משוערכים לפברואר 2024 (1 פאונד בריטי = 1.27 דולר ארה"ב)
אנגליה הינה חברת האיחוד האירופאי, אך אינה משתייכת לגוש היורו
תעשיות עיקריות: בנקאות ומימון, מתכת, ציוד תחבורה, נפט וגז, פחם, תיירות
כלכלה
במקביל לכלכלה העולמית, גם כלכלת אנגליה נחלשה מעט בשנים האחרונות. יחד עם זאת, האבטלה ניצבת בירידה כבר כשנתיים ועומדת כעת על 3.8%, וההכנסה הממוצעת עומדת על £2,886 לחודש. יתר על כן, אנגליה משוועת לכישורים ספציפיים, כגון עובדי מחשבים, אחיות, הוראה ומקצועות אחרים.
לונדון נמצאת בלב הכלכלה הבריטית. יותר משליש מאוכלוסיית אנגליה ופעילותה הכלכלית מרוכזים בדרום מזרח אנגליה, בלונדון וסביבתה. היקפה השנתי של הכלכלה בלונדון הוערך בשנת 2020 בסך 457.5 מיליארד פאונד, ומהווה כמעט רבע מכלכלת כל הממלכה הבריטית. ניתן להשוות את כלכלת לונדון למספר כלכלות של מדינות מתועשות. הנהלותיהם של למעלה ממאה תאגידים בינלאומיים מובילים יושבות בלונדון.
אופי התעסוקה של תושבי העיר עבר שינוי יסודי מאז הפכה לונדון למרכז מסחרי ותעשייתי גדול במאה ה – 19. תחום הכלכלה והסחר הינו המעסיק המוביל כרגע. תחומים חשובים נוספים הינם הנדסת חשמל ואלקטרוניקה, מזון, שתייה טבק, כימיקלים וסיבים סינתטיים.
יוקר המחיה יוקר המחיה באנגליה גבוה ביותר ותלוי במיקום הגיאוגרפי. סטודנט יזדקק לסכום הנע בין £272 ל-£508 פאונד בשבוע ע"מ להתקיים בלונדון (ללא שכר לימוד), וזוג יזדקק לסכום הנע בין 700 £ ל – 1,000 £ פאונד בשבוע, ומשפחה של ארבעה נפשות יזדקקו לסכום הנע בין 1200 £ ל- 1400 £ פאונד לשבוע. שיעור המס על תאגידים – 25% . מע"מ – מס רוחבי החל על כל העסקאות (כמו בישראל), שיעורו הנוכחי 20%. כל המחירים בחנויות כוללים מע"מ. מס הכנסה –שיעור המס הממוצע הוא 20% והגבוה ביותר הוא 45%. שיעורי המס הם פרוגרסיביים (מדרגות המס בהתאם להכנסה).
למידע נוסף: www.gov.uk/income-tax-rates
קהילה יהודית
שורשי הקהילה היהודית באנגליה, המונה כעת כ – 287,360 איש (נכון ל2021), מתחילים לפני מאות שנים, והקהילה פרושה בכל רחבי הארץ. בתי הכנסת הרבים והמיוחדים מבריסטול ועד לונדון ומברייטון ועד נוטינגהם מספרים את סיפורה ההיסטורי של יהדות אנגליה. מאז סוף המאה ה – 19 והאמנציפציה המלאה של יהודי אנגליה, חיו היהודים באנגליה באופן חופשי וללא כל הפרעה, שלא כמו בקהילות אירופאיות אחרות. בתים יהודיים באנגליה גם הפכו למקלט לחלק מיהודי אירופה בתקופת השואה. היהודים תרמו רבות לחברה הבריטית, ותרומתם האינדיבידואלית והקולקטיבית לחיים האינטלקטואליים, המסחריים והפוליטיים באנגליה אף התקבלה וזכתה להערכה כללית.
בעוד שיהדות אנגליה גדלה רק ב-4% בשני עשורים האחרונים, מספר הילדים המתחנכים בבתי"ס יהודיים עולה וכעת כ-60% מהילדים היהודים באנגליה ומדים בבתי ספר יהודיים וישיבות. בתי הספר היהודיים בלונדון, ליוורפול ומנצ'סטר הציבו סטנדרטים לימודיים גבוהים ביותר. מאז מלחמת העולם השנייה חלה עלייה ניכרת במספר בתי הספר היסודיים היהודיים המשולבים במערכת החינוך הכלל בריטית, וכעת ישנם 25 בתי"ס כאלו (יסודיים + חטיבות ביניים) הנתמכים ע"י המדינה. מעבר לכך ישנם בתי ספר יהודיים עצמאיים רבים הנהנים ממעמד של מוסדות צדקה פטורים ממס, רובם ככולם משתייכים למגזר האורתודוכסי והחרדי. העובדה שמרבית בתי הספר היהודיים באנגליה משתייכים למערכת החינוך הציבורית מייחדת את יהדות אנגליה, שכן ביתר ארצות הגולה בתי הספר היהודיים משתייכים במובהק למערכת החינוך הפרטית שאינה מסובסדת ע"י המדינה. החל מ -1853 קיבלו מספר בתי"ס יהודיים תמיכה ממשלתית, ומאז נספגו בהדרגה במערכת החינוך הציבורית הכלל בריטית. כתוצאה מכך, למרות שמערכת זו נגישה לכל יהודי אנגליה ללא קשר למצבם הכלכלי, תוכנית הלימודים החילונית הכלל בריטית מחייבת בבתי"ס אלו ומונהגת בקפידה רבה.
לממשלות אנגליה היסטוריה ארוכה ובלתי אחידה עם היהודים ומדינת ישראל. מאז הצהרת בלפור ועד למניעת עלייתם של ניצולי שואה לא"י, לממשלת אנגליה מעולם לא הייתה עמדה ברורה באשר לקיומה של המדינה היהודית. לאחרונה התחייבה ממשלת אנגליה להתייצב באופן חד משמעי כנגד האנטישמיות באירופה ובעולם הערבי, וכן עמדה (יחד עם ארה"ב) בחזית המאבק נגד הטרור העולמי ונאבקה לקידום מפת הדרכים של הקוורטט.
מידע נוסף:
www.timesofisrael.com/jewish-times
איך מתארגנים
חינוך
חינוך הבריטית מתחלקת לחינוך יסודי, חינוך משני והשכלה גבוהה. החינוך המקיף חובה נמשך 11 שנה, מגיל 5 עד גיל 16, ובמהלכו חייבים התלמידים לקבל מערכת לימודים מלאה המותאמת לגילם, ליכולותיהם ולצרכים הלימודיים שלהם. רוב הילדים עוברים מהחינוך היסודי לחינוך המשני בגיל 11, אך בחלק מהמקומות קיימת גם מערכת ביניים בה נערך המעבר בגילאי 8-9, ואז לחינוך המשני בגילאי 12-13. רוב בתיה"ס המשניים באנגליה ובויילס הם מקיפים ולא סלקטיביים.
חד עם זאת, באזורים מסוימים באנגליה קיימת מערכת בתי"ס בה נדרשים התלמידים לעבור בחינת כניסה. כתוצאה מחוק הרפורמה בחינוך 1988, נוצרו 4 שלבים לחינוך, כאשר בסיום כל שלב התלמידים נבחנים במבחנים כלל ארציים. לאחר השלמת מערכת החינוך חובה על בחינותיה, התלמידים יכולים להמשיך לחינוך הגבוה במסגרת ב"יס או קולג', או להשתלב בשוק העבודה.
מידע לגבי סטודנטים מחו"ל: www.ukcisa.org.uk
מידע בנוגע ללימודי השפה האנגלית: www.languagecourse.net
מערכת הבריאות
בדומה לביטוח הבריאות בישראל, גם באנגליה הביטוח הלאומי משולם ע"י כלל העובדים ומכסה את הוצאות הטיפול הרפואי הבסיסי (הנקרא NHS – שירות בריאות ארצי). בניגוד לארה"ב, מערכת הבריאות האנגלית הינה אינטגרטיבית וכללית. קיימת גם מערכת פרטית של ביטוח רפואי, רופאים ובתי חולים.
מידע נוסף: www.nhs.uk
תצטרך לקבל מס' ביטוח לאומי ממחלקת השירותים החברתיים. דבר הדורש מספר אמצעי זיהוי, לרבות – דרכון, מכתב מינוי ממקום העבודה או מכתב מסוכן המצהיר כי אתה מחפש עבודה, הוכחת כתובת (הסכם שכירות, חשבון ארנונה או חשבון טלפון).
דיור
הבתים באנגליה קטנים בדרך כלל, ודמי השכירות גבוהים. נכסים מצפון ללונדון זולים יותר בד"כ, והרכבת התחתית מאפשרת תחבורה נוחה ומהירה למרכז העיר. גם התנאים המקדמיים לשכירות יוצאי דופן: פיקדון של לפחות 6 שבועות דמי שכירות + חודש שכירות מראש, פיקדון בלתי חוזר (100 פאונד בד"כ), בדיקת המלצות (בד"כ 25-15 פאונד) – טלפונים לבדיקת ההמלצות מהארץ, הסכם שכירות (עלותו –100-80 פאונד), בדיקת מצאי של הבית לוודא שהכל כשורה אחרי הכניסה לנכס (עוד 100-80 פאונד), רישיון לטלוויזיה (עוד 150 פאונד לשנה נכון ליוני 2018).
מחירו של בית ממוצע באנגליה הינו כ-226,000 פאונד והוא עולה בהדרגה. מחירו של בית ממוצע בלונדון הינו 680,000 פאונד.
שיעורי הריבית על המשכנתאות נמוכים, כ-3.5% עד 5%7,3.ובעל הבית הממוצע באנגליה מוציא כ-30% ממשכורתו על תשלומי משכנתא.
למידע נוסף על משכנתאות: www.money.co.uk/mortgages
פנאי
הבריטים יכולים "לקפוץ" מעבר לתעלה ולהיות בפאריס או אמסטרדם תוך 4 שעות, או לנסוע למסעות טיפוס הרים בצפון ההררי. הבריטים גם המציאו את המונח של סופשבוע על בסיס מיטה וארוחת בוקר (bed & breakfast). מגוון האירועים הלאומיים ייחודי לאנגליה: מרוץ הסירות של קיימברידג'-אוקספורד בלונדון בסוף מרץ, אליפות הטניס היוקרתית בעולם של וימבלדון בסוף יוני, גמר הגביע האנגלי בכדורגל במאי, פסטיבל המוסיקה הקלאסית בטיילת הנרי ווד (ה"פרומס") מיולי עד ספטמבר. אירועים נוספים כוללים פסטיבל ריקודים בן 6 שבועות (אמברלה), פסטיבל הסרטים של לונדון ופסטיבל הג'אז של סוהו.
קישורים שימושיים
הגירה
ממשלה
שגרירות אנגליה בישראל
www.gov.uk/world/organisations/british-embassy-tel-aviv.he
תעסוקה
ביטוח לאומי
מכס והסגר
airpets.com/our-quarantine-services
עסקים באנגליה
מיסוי
דיור
מערכת החינוך
תקשורת
British Broadcasting Corporation Online – www.bbc.com
The Guardian Unlimited – www.guardian.com
The Jewish Press – www.thejc.com
תיירות ופנאי