מידע נוסף על קנדה

אופיה המורכב של קנדה נובע מהשילוב המיוחד בין שתי תרבויות שורשיות, הבריטית והצרפתית. יחד עם זאת, היות שמדינה צפונית וקרה זו חוותה גל אדיר של הגירה בשנים שלאחר מלחמת העולם השנייה, בנוסף לחלחול מתמיד של התרבות האמריקאית השכנה הדומיננטית, החלה להתגבש בה זהות רב – תרבותית חדשה שבקעה מבין המסורות התרבותיות הבריטיות/צרפתיות, המנהלות כעת את קרב המאסף שלהן. קנדה נמצאת כבר שנים רבות בתקופה של התעצמות כלכלית ושגשוג הבאים לידי ביטוי בעלייה מרשימה בכל הפרמטרים – תל"ג, ייצוא, מחירי הנדל"ן, שוק ההון, וכו'. החל משנת 1975 התקדמה קנדה בתחום נוסף, כאשר נחתמה סדרה של הסכמי מקרקעין עם הילידים המקומיים, המשמשים דוגמא נאותה של מתן זכויות לאוכלוסייה ילידית.

קנדה ממוקמת בין האוקיינוס האטלנטי לאוקיינוס הפסיפי, והיא המדינה השנייה בגודלה בעולם אחרי רוסיה. קרוב ל – 90% מתושבי קנדה מרוכזים לאורך הגבול הדרומי עם ארה"ב, ויתר הארץ מורכבת ברובה מאגמים, נהרות, יערות, ערבות ואפילו מדבר קטן. העיר הגדולה בקנדה, טורונטו, הפכה לבירה הרב – תרבותית של המדינה, עם למעלה ממאה שפות המדוברות ברחובותיה. לפי הערכות, יותר מ – 40% מאוכלוסיית טורונטו נולדה בחו"ל, וארגון אונסק"ו הכריז עליה כעיר עם האוכלוסייה המגוונת ביותר בעולם.

קנדה מקבלת כ- 500,000 מהגרים ובשנת 2023 ממשלת קנדה העניקה כ-375,000 אזרחויות קנדיות. כמחווה לאזרחי קנדה, מידי שנה חוגגים בקנדה פסטיבל של עשרה ימים, המתחיל ביום האבוריג'יני הלאומי החל ב – 21 ביוני, ממשיך ביום הרב תרבותיות הקנדית החל ב – 27 ביוני, ומסתיים ביום קנדה החל ב – 1 ביולי.

שתי השפות הרשמיות בקנדה הן האנגלית והצרפתית, למרות שמחוז ניו – בראונסויק הינו האזור הדו לשוני היחידי מבחינה פורמאלית. העיר קוויבק נוסדה ע"י הצרפתים בתחילת המאה ה – 17, כאשר יושבה ע"י כ – 3,000 מתנחלים צרפתיים. בשנת 1670 הגיעו הבריטיים לקנדה, ובמשך זמן מה התקיימו שתי התרבויות האירופאיות בשלום זו לצד זו. באמצע המאה ה – 18 פרצה מלחמת שבע השנים, ולאחריה הפכה קנדה לחלק מקהיליית העמים הבריטית. קנדה הפכה למימשל עצמי בשנת 1867, ולמרות ששמרה על קשריה עם הכתר הבריטי, התפתחה מבחינה כלכלית וטכנולוגית במקביל לשכנתה ארה"ב. ההשפעה הצרפתית על קוויבק באה לידי ביטוי בארכיטקטורה, במוסיקה, באוכל ובדת. היות שקיימת הפרדה חוקתית בין האזורים דוברי האנגלית לאזורים דוברי הצרפתית, הועלתה אף האפשרות ליצור פיצול במסגרת הפדרטיבית, אך עדיין התקבלה לא הכרעה פוליטית בשאלה זו.

שם המדינה המלא: קנדה

שטח: 9.985 קמ"ר

תאריך יסוד הקונפדרציה: 1 ביולי 1867

מחוזות

אונטריו אוכלוסייה: 15.1 מליון איש, עיר בירה – טורונטו (2.928 מליון איש) – נכון ל2024.

קולומביה הבריטית אוכלוסייה: 5.5 מליון איש, עיר בירה – ונקובר (2.683  מליון איש)

קוויבק אוכלוסייה: 8.73 מליון איש, עיר בירה – מונטריאול (4.243 מליון איש)

מחוזות נוספים: אלברטה, מניטובה, ניו בראונסויק, ניופאונדלנד, נובה סקוטיה, אי הנסיך אדוארד, ססקצ'ואן

אזורים: האזור הצפון מערבי, אזור יוקון, נונבות

אוכלוסייה: 36.92  מליון איש

עיר בירה: אוטאווה -: 1.021 מליון

מוצא: אירופאי – 52.5%, צפון אמרקיאי – 22.9%, אסייתי – 19.3%, ילידים צפון אמריקאים – 6.1%, אפריקאי – 3.8%, לטיני ודרום אמריקאי – 2.5%.

שפות: אנגלית, צרפתית ו – 53 שפות ילידיות

דתות: קתולית רומית – 29.9%, נוצרית אחרת – 29.2%, מיעוטים של דתות שונות אחריות.

ממשל: דמוקרטיה פרלמנטרית

ראש הממשלה: מר גיסטון טרודאיה מנובמבר 2015

מושל: גב גוליה מארי סימון מיולי 2021

צבא: התנדבותי – הצבא קנדי מורכב מחיילים מקצועיים בלבד

סופשבוע: יומיים – שבת וראשון

תעשיות עיקריות: מחצבים, מוצרי מזון, מוצרי עץ ונייר, ציוד תחבורה, כימיקלים, דגים, נפט וגז טבעי

מטבע: שוויו של דולר קנדי ($CAN) כ – 0.74  USD נכון לפברואר 2024.

כלכלה

בהיותה חברה תעשייתית מוטת הייטק, קנדה דומה מאוד לארה"ב במערכת הכלכלית שלה, בשיטות הייצור וברמת החיים הגבוהה. התרחבות המשק הקנדי ניכרת כמעט בכל הפרמטרים של הכלכלה הקנדית, וזאת לאור הפריחה הכלכלית המתמשכת של קנדה. הכלכלה הקנדית, שכבר מזמן אינה מבוססת באופן בלעדי על משאבים טבעיים כשהייתה, נעה במהירות בכיוון של כלכלה עתירת ידע המבוססת על יוזמה וטכנולוגיה. תעשיות הייצור מהוות 33% מהכלכלה הלאומית, והסקטור היצרני מעסיק 3 מכל 4 קנדים, ומייצר שני שלישים מהתוצר הלאומי הגולמי.

השילוב של שכר גבוה יותר, מיסים נמוכים ותעשיית הייטק מפותחת מאוד, משך אנשי מקצוע קנדיים רבים דרומה לארה"ב. זרם ההגירה לארה"ב עמד בבסיס תוכנית ההגירה החדשה שיזם הממשל הקנדי – במשך חמש השנים הבאות תיתן הממשלה עדיפות לקבלת מספר גדול יותר של מהגרים בעלי מקצוע עם יכולות לתרום ישירות להתפתחותה הכלכלית והחברתית של קנדה.

תעסוקה – שיעורי המס והאבטלה בקנדה גבוהים ביחס למדינות אנגלו-סקסיות אחרות. יחד עם זאת, נוכח זרימת העובדים בעלי ההכשרה לארה"ב ישנן הרבה משרות מקצועיות פנויות.

יוקר המחיה: לפי נתוני הלשכה הקנדית לסטטיסטיקה באזורים המטרופוליניים (טורונטו, ונקובר ומונטריאול) יוקר המחייה הממוצע הוא בסביבות 18,340 CAD נכון ל2024.

מס על טובין ושירותים : זהו מס רחב בסיס על רוב המצרכים והשירותים שאתה קונה, הכלול במחיר התשלום (בדומה למע"מ בישראל) ומשתנה נכון לאזורים השונים בקנדה.

שיעור המס על תאגידים: 15% (נכון לפברואר 2024).

מס הכנסה: שיעור המס הגבוה ביותר על הכנסת יחיד הינו 33% (נכון לפברואר 2024). שיעורי המס הם פרוגרסיביים (מדרגות המס נקבעות בהתאם להכנסה).

קהילה יהודית

היהודים החלו להגיע לקנדה במאה ה – 18 וקיבלו זכויות אזרח מלאות בשנת 1832. הדיכוי הרוסי בסוף הביא לזרם של מהגרים יהודים, וכך קרה גם לאחר מלחמת העולם השנייה. הקהילות היהודיות הגדולות בקנדה נמצאות בטורונטו (175,000) מונטריאול (100,000) וונקובר (30,000).

שיעור הנישואין המעורבים עלה בעשור האחרון, אך הוא עודנו נמוך מהשיעור המקביל בארה"ב. רוב היהודים ממוצא אשכנזי, אך יש אוכלוסייה גדולה של יהודי מרוקו דוברי צרפתית במונטריאול.

25% מהמהגרים היהודיים לקנדה בשני עשור האחרונים נולדו בבריה"מ לשעבר.

מספר הישראלים שגרים בקנדה כיום מוארך בכ-21,500 אנשים.

26% מיהודי קנדה מגדירים עצמם קונסרבטיבים, 17% כאורתודוקסים, ו- 16% כרפורמים. בכל הקהילות כמעט ישנם בתי כנסת, ומזון כשר נגיש ונפוץ.

בטורונטו ובמונטריאול ישנם 12 בתי"ס יהודיים ומספר ישיבות. בתי"ס יהודיים נמצאים גם בקלגרי, ונקובר, ויניפג ואוטאווה. במונטריאול 60% מהילדים היהודיים לומדים בבתי"ס יסודיים יהודיים, ו- 30% לומדים בבתי"ס תיכון יהודיים (השיעורים בטורונטו הינם 40% ו -12% בהתאמה).

לישראל יש יחסים דיפלומטיים מלאים עם קנדה, ובנוסף לשגרירות באוטאווה, יש קונסוליות ישראליות בטורונטו ובמונטריאול. בקנדה ישנם מספר בתי כנסת מפוארים ומרשימים ביותר, בעיקר במונטריאול ובטורונטו. השכונה היהודית הישנה של מונטריאול, מיין, מושכת מבקרים רבים. בית הבנסת "בית צדק" בטורונטו כולל גם את השלוחה הקנדית של המוזיאון היהודי של ניו יורק, המציג את אוסף היודאיקה של ססיל רות. מוזיאונים יהודיים נוספים מצויים בטורונטו, ויניפג ואוטאווה.

למידע נוסף על הקהילה היהודית ובתי"ס יהודיים:

www.jewishcanada.org

www.cjnews.com

איך מתארגנים

חינוך

במערכת החינוך הקנדית קיימים בתי"ס פרטיים (בתשלום שכ"ל) וכן בתי"ס ציבוריים (ללא תשלום שכ"ל). חשוב לציין שאין בקנדה מערכת חינוך פדראלית (כלל ארצית), אלא המחוזות מספקים את המימון ומכתיבים את תכנית הלימודים. ברוב הערים הגדולות יש מספר רב יותר של בתי"ס פרטיים הממומן באופן חלקי גם ע"י המחוזות. בתי הספר היהודיים הינם פרטיים ומשולם בגינם שכ"ל גבוה. באזור קוויבק ישנן שתי מערכות בתי"ס ציבוריים, האחת לדוברי צרפתית והשנייה לדוברי אנגלית, אך באופן כללי שפת ההוראה בבתי הספר היא אנגלית.

מספר תוכניות ללימוד השפה מותאמות למבוגרים ולילדים ברמות שונות. לילדים יש מספר תוכניות מובנות במערכת בית הספר. תוכנית הממשלה הפדראלית ללימודי שפה למבוגרים כוללת: לימודי חינם למהגרים חדשים שרוצים או צריכים ללמוד אנגלית או צרפתית, המאפשרת לימודים בתוכנית מלאה או חלקית, בערבים או בסופי שבוע, ואפילו דואגת לתחבורה ולהשגחה על הילדים בזמן הלימודים.

למידע נוסף: https://eslincanada.blogspot.com/

קנדה אירחה יותר משמונה מאות אלף סטודנטים בשנת 2022.

למידע נוסף על לימודים בקנדה: www.studyincanada.com

מערכת הבריאות

כל תושבי קנדה זכאים לטיפול מערכת הבריאות הפדראלית מדיקייר, המופעלת בכל המחוזות. בדרך כלל כיסוי הביטוח באמצעות מערכת זו נכנס לתוקף תוך שלושה חודשים ממועד התושבות. כיסוי הביטוח הוא מקיף וכולל את מרבית שירותי הבריאות בכל אזורי קנדה. אתם תקבלו כרטיס בריאות ממשרד הבריאות המעיד על זכאותכם לקבלת שירותי בריאות כוללים ומקיפים. שירותי בריאות משלימים ניתנים לאוכלוסיות מסוימות (גמלאים, ילדים, נתמכי סעד) וביניהם תרופות במרשם, רפואת שיניים, טיפולי ראייה, ציוד עזר. קיימת גם מערכת בריאות פרטית נרחבת המספקת בתי חולים פרטיים בהם התורים קצרים יותר.

למידע נוסף: www.canada.ca/en/health-canada.html

דיור

52.6% מהבתים בקנדה הינם בתים פרטיים והיתר בתים משותפים (בערים הגדולות היחס משתנה, כשאחוז הבעלות הפרטית נמוך יותר והבתים המשותפים מהווים למעלה מ -50%).

אם אתה רוצה לשכור או לקנות דירה, תוכל לבדוק את המודעות המתפרסמות בעיתונות המקומית וכן במגזינים ספציפיים העוסקים בהשכרת ומכירת נדל"ן.

למידע נוסף: https://listingsca.com/business/real_estate

משכנתאות

ראה: www.whichmortgage.ca

פנאי

מעלתה הגדולה ביותר של קנדה היא סביבתה הטבעית, המאפשרת פעילות פנאי עניפה – כגון טיפוס הרים, שייט, ראפטינג, דייג, וכו' – בפארקים הלאומיים הפרושים בכל רחבי קנדה, שביניהם: קילארני פארק, אונטריו וגספרי פארק, ופארק הר טרמבלאנט בקוויבק. החוף המזרחי מאפשר רחצה במים חמים יותר, והוא פופולארי ביותר בעונת הקיץ הקצרה.

חובבי הסקי בקנדה מתברכים במסלולי סקי רבים ומגוונים הנמצאים לכל אורכה ורוחבה של קנדה. אתרי הסקי האלפיני הם ברמה עולמית, ואתר סקי הנופש המפורסם ויסלר נמצא צפונית לוונקובר בקולומביה הבריטית. עוד אתר שהוא בגדר חובה לתיירים וקנדים כאחד הינו כמובן מפלי הניאגרה שבאונטריו. התיירות הסביבתית גם היא פופולארית בקנדה, וכמו כן ישנם טיולים רבים המתמחים בתרבות הילידים המקומיים.

למידע נוסף
צרו קשר